Σε τι διαφέρει ο Δίσκος SSD από έναν HDD;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Κατερίνα Παπαγιάννη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

5 Οκτωβρίου, 2022

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
SHARE

Ακούμε πολύ συχνά την έννοια “δίσκος SSD”, καθώς και το πόσο χρήσιμος είναι στον υπολογιστή μας. Πράγματι, η τεχνολογία του SSD επιταχύνει σε μεγάλο ποσοστό το πόσο γρήγορα ξεκινούν τα Windows και ανοίγουν τα προγράμματα, αν και δεν πρόκειται να παίζουν καλύτερα τα παιχνίδια. Τι ακριβώς συμβαίνει και ο δίσκος SSD είναι τόσο ξεχωριστός, και πώς διαφέρει από τον HDD δίσκο που είχαμε συνηθίσει; Δείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Η λογική πίσω από τα ψηφιακά δεδομένα

Αν εξαιρέσουμε τη διαφορά στην ταχύτητα, για έναν απλό χρήστη του υπολογιστή οι δύο τύποι δίσκων φαίνεται να λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Σε επίπεδο φακέλων και αρχείων, δεν υπάρχει καμία ορατή διαφορά ανάμεσα σε δίσκο HDD και δίσκο SSD.

Όμως, η τεχνολογία πίσω από την εγγραφή, την ανάγνωση, και τη συνολική αποθήκευση δεδομένων ανάμεσα σε ένα δίσκο SSD και έναν συμβατικό HDD, είναι εντελώς διαφορετική.

Σε οποιονδήποτε υπολογιστή, τα δεδομένα αναγνωρίζονται σε μορφή bit, ή αλλιώς σαν δυαδικά ψηφία. Κάθε bit μπορεί να πάρει μόνο μία από δύο τιμές, είτε 0 είτε 1.

Ουσιαστικά, το bit εκφράζει αν από ένα κύκλωμα περνάει ρεύμα (1) ή δεν περνάει ρεύμα (0). Από αυτή την πολύ βασική λογική, είναι δυνατά σήμερα όλα όσα γίνονται στο ίντερνετ, τους υπολογιστές, και όλες τις “έξυπνες” συσκευές.

Όπως είναι λογικό, και οι δύο τύποι αποθήκευσης, και ο δίσκος HDD και ο δίσκος SSD, αποθηκεύουν και διαβάζουν τα δεδομένα με αυτή τη μορφή των δυαδικών ψηφίων, δηλαδή σαν μια σειρά από αμέτρητα 0 και 1.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πόσο ριζικά διαφορετική προσέγγιση έχει ακολουθήσει η κάθε τεχνολογία σε αυτό τον τομέα, και πώς η νεότερη τεχνολογία του SSD καταφέρνει να πετύχει τόσο υψηλότερες ταχύτητες.

Η ιστορία του δίσκου HDD με λίγα λόγια

Οι HDD πρωτοεμφανίστηκαν το 1956 από την IBM, ως κομμάτι υπολογιστικού συστήματος μεγάλων διαστάσεων. Στις αρχές του ’80 είχαν ήδη κυριαρχήσει στα αποθηκευτικά μέσα.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 200 διαφορετικές εταιρείες έχουν βγάλει στην αγορά δίσκους HDD δικής τους παραγωγής. Επικρατέστερες αποτέλεσαν οι Seagate, Toshiba, και Western Digital.

Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της τεχνολογικής εξέλιξης αυτών των δίσκων, ας δούμε τα παρακάτω εντυπωσιακά νούμερα:

Πρώτος HDD (1956): 3,75 megabyte χωρητικότητα, 1,9 κυβικά μέτρα όγκος, 910 κιλά βάρος
Νεότερος HDD (2018): 14 terabyte χωρητικότητα, 34 κυβικά εκατοστά όγκος, 62 γραμμάρια βάρος
Και όσον αφορά στο κόστος:

HDD του 1961: $9.200 το megabyte
HDD του 2018: $0,032 τα 1000 megabyte (=1 gigabyte)

Η ιστορία του δίσκου SSD με λίγα λόγια

Το 1991, η εταιρεία SanDisk κυκλοφόρησε τον πρώτο SSD στα 20 megabyte, κόστους $1.000.

Σήμερα, ο δίσκος SSD είναι διαθέσιμος μέχρι και σε χωρητικότητες άνω του 1TB, ενώ το κόστος με κάθε γενιά όλο και μειώνεται. Είμαστε θεατές μιας εξελισσόμενης τεχνολογίας που αντικαθιστά με ταχείς ρυθμούς τους δίσκους HDD, τουλάχιστον σαν βασικός δίσκος.

Ας αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε το γιατί.

Αρχικά, το ότι ο δίσκος SSD δεν διαθέτει κινούμενα μέρη, του δίνει σημαντική αντοχή σε πτώσεις και δύσκολες συνθήκες. Στους HDD, ακόμα και μια σχετικά μικρή πτώση είναι ικανή να καταστήσει τον δίσκο άχρηστο, και να χάσουμε οριστικά τα δεδομένα μας.

Έπειτα, η απουσία μηχανικών μερών στον SSD τον καθιστά εξαιρετικά ταχύτερο, αφού επιτυγχάνει γρηγορότερη εγγραφή και ανάγνωση δεδομένων.  Επιπλέον, ο SSD είναι εντελώς αθόρυβος και αρκετά πιο οικονομικός όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος, ο δίσκος SSD δεν έχει προβλήματα μηχανικής φθοράς όπως έχουν οι HDD λόγω τριβών στα κινητά μέρη τους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ένας SSD θα κρατήσει για πάντα, καθώς υπάρχουν άλλου είδους φθορές κατά τη λειτουργία του.

Το εσωτερικό του δίσκου HDD

Ο HDD διαθέτει μηχανικά μέρη, για να καταλάβουμε τι είναι αυτά, ας βουτήξουμε στο εσωτερικό του “πατροπαράδοτου” δίσκου HDD για να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται εκεί.

Να σημειωθεί πως μπορούμε να δούμε το εσωτερικό του δίσκου μόνο αν αυτός έχει αχρηστευθεί, μιας και το να ανοίξουμε έναν δίσκο HDD αυτόματα τον καταστρέφει, όπως έμαθε ένας αναγνώστης μας με τον δύσκολο τρόπο.

Μέσα στον HDD μπορούμε να διακρίνουμε 5 βασικά μέρη. Αυτά είναι ο μεταλλικός δίσκος (platter), η κεφαλή εγγραφής και ανάγνωσης (head read/write), ο βραχίονας κεφαλής (head arm ή actuator arm) και ο ενεργοποιητής (actuator).

Ο HDD χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητισμό για να επιτύχει την αποθήκευση και ανάκληση αρχείων στον υπολογιστή μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι HDD είναι ευαίσθητοι σε παρουσία μαγνήτη, που μπορεί να διαγράψει οριστικά τα δεδομένα.

Η αναγκαιότητα της κίνησης και τοποθέτησης της κεφαλής στον δίσκο είναι το χαρακτηριστικό που καθιστά τον HDD αργό, αλλά και επιρρεπή σε ζημιές.

Μάλιστα, για αρχεία που αποθηκεύονται σε πολλά διαφορετικά σημεία, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος ανάγνωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η κεφαλή αναγκάζεται να κάνει περισσότερες από μια κινήσεις πάνω στον δίσκο. Εδώ ωφελεί η ανασυγκρότηση δίσκου.

Το εσωτερικό του δίσκου SSD

Με μία πρώτη ματιά, παρατηρούμε πως ο δίσκος SSD αποτελείται από έναν αριθμό μικροτσίπ. Αυτό είναι το δυνατό του σημείο, καθώς τα μικροτσίπ του επιτρέπουν να έχει μικρό μέγεθος, σε αντίθεση με τον HDD που διαθέτει ογκώδεις δίσκους.

Τα βασικά μέρη που βλέπουμε στο εσωτερικό του SSD είναι τρία: Η επαφή υποδοχής (host interface), ένας αριθμός από μνήμες τύπου NAND, και ο διαχειριστής NAND (NAND controller). Όλα είναι τοποθετημένα σε μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος.

Ο δίσκος SSD έχει κάποιες ομοιότητες με το πώς λειτουργεί η μνήμη RAM, καθώς χρησιμοποιείται κάποιος τύπος μνήμης για την αποθήκευση και την ανάγνωση των δεδομένων.

Μία πολύ σημαντική διαφορά, όμως, είναι το ότι η RAM, όταν σβήσουμε τον υπολογιστή, χάνει οριστικά όλο το περιεχόμενό της. Κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει στο δίσκο SSD, αλλιώς δεν θα είχε διαφορά από έναν RAM disk.

Τι να επιλέξω, HDD ή SSD;

Οι διαφορές στην απόδοση, τη χωρητικότητα, και το κόστος ανάμεσα στο δίσκο HDD και το δίσκο SSD δεν βγάζουν ένα ξεκάθαρο νικητή.

Το ιδανικό είναι να έχουμε έναν SSD για το λειτουργικό σύστημα και ορισμένα προγράμματα, και έναν HDD για υψηλότερη χωρητικότητα, για αρχεία μεγάλου όγκου ή εγκαταστάσεις παιχνιδιών των δεκάδων gigabyte.

Όμως, δεν είναι εφικτό για όλους όταν φτιάχνουν ένα νέο υπολογιστή να βάλουν δύο σκληρούς δίσκους. Ειδικά όταν ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος.

Για τους περισσότερους χρήστες, η πιο έξυπνη κίνηση είναι να ξεκινήσουν με ένα δίσκο HDD, καθώς είναι πιο φθηνός και με άφθονη χωρητικότητα για τις ανάγκες μας.

Ας μην ξεχνάμε πως μπορούμε ανά πάσα στιγμή αργότερα να προσθέσουμε ένα δίσκο SSD, και να μεταφέρουμε το λειτουργικό σύστημα ακριβώς όπως είναι, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε format και επανεγκατάσταση.

Θα καταργηθούν ποτέ οι HDD;

Η τεχνολογία των SSD έχει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Επίσης, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και ωριμάζει, το κόστος ανά gigabyte μειώνεται όλο και περισσότερο.

Όμως, το ίδιο συμβαίνει και στους δίσκους HDD. Κάποτε λίγα megabyte κόστιζαν χιλιάδες δολάρια. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μπορεί κανείς να αγοράσει ένα δίσκο των 14TB με περίπου 700 ευρώ.

Για μικρότερες χωρητικότητες, οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές. Ένας δίσκος 3TB, που είναι η πιο VFM επιλογή αυτή τη στιγμή, ξεκινάει από λιγότερα από 70 ευρώ.

Όταν λοιπόν φτάσουμε κάποια στιγμή οι SSD του 1TB να κοστίζουν κάτω από 100 ευρώ, με τα ίδια χρήματα θα έχουμε υπερπολλαπλάσια χωρητικότητα με τους HDD.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι ανάγκες μας σε αποθήκευση δεδομένων όλο και αυξάνονται. Πριν λίγα χρόνια, ένα παιχνίδι που να απαιτεί 50 ή 70GB για την εγκατάστασή του ήταν ανήκουστο, όπως και αρχεία ταινιών των 25+GB.

Όσο λοιπόν οι χρήστες θα έχουν ανάγκη για φθηνή χωρητικότητα και δεν τους απασχολεί τόσο η ταχύτητα – δεν κάνει διαφορά πχ στην αναπαραγωγή των ταινιών – οι δίσκοι HDD θα έχουν πάντοτε μία θέση στον υπολογιστή μας και δεν απειλούνται από τους SSD.

Αξίζει να δείτε ένα βιντεάκι με τις βασικές διαφορές που διαβάσαμε παραπάνω…

"Το να παίρνεις πληροφορίες από το Διαδίκτυο είναι σα να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό."

Mitchell Kapor

Website: www.expertinmegara.gr

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ;

Για οποιαδήποτε απορία, παρατήρηση ή βοήθεια χρειάζεστε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα σχολίων που υπάρχει παρακάτω …

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Σχετικά Άρθρα