Διαδικασία εγγραφής – συμμετοχής

Δυνατότητα συμμετοχής στο ΛΥΣΙΑ έχουν όλοι οι Έλληνες μαθητές Δ΄ – Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου καιΛυκείου, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Απόδημος Ελληνισμός). Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις στη χρήση των υπολογιστών, παρά μόνο πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες πληροφορούνται τους όρους από τον δικτυακό τόπο του ΛΥΣΙΑ ή τα σχολεία τους. Μπορούν να συμμετέχουν σε δοκιμαστικά παιχνίδια (demo) για να εξοικειωθούν με τουςκανόνες του παιχνιδιού. Η συμμετοχή απαιτεί τη δημιουργία προσωπικής ταυτότητας με εγγραφή, η οποία περιλαμβάνει:

ονομα – USERID και ΜΥΣΤΙΚΟ κωδικο – PASSWORD (μοναδικά για κάθε χρήστη),

Προσωπικά Στοιχεία(όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, τάξη, σχολείο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), τα οποία αξιοποιούνται μόνο στον ΛΥΣΙΑ.

Κάθε χρήστης έχει ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΟΝΟΜΑ (USERID) με το οποίο μπορεί να συμμετέχει και στις δύο φάσεις του διαγωνισμού. Σε περίπτωση δήλωσης ανακριβών στοιχείων ή δημιουργίας πολλών κωδικών, αποκλείεται η συμμετοχή στην τελική φάση του ΛΥΣΙΑ.

Χρόνος – τόπος – φάσεις διεξαγωγής

Η αρχική φάση διεξάγεται από1 έως 31 Μαρτίου(από 00:00 της 1/03 έως 23:59 της 31/03). Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ατομικά, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε βοήθημα, από οποιονδήποτε χώροτης επιλογής τους, ή την τάξη τους, με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην τελική φάση προκρίνονται οι 300 πρώτοι κάθε τάξης, ανάλογα με το σκορ που συγκέντρωσαν στο παιχνίδι, στην καλύτερη από τις 3προσπάθειές τους.

Η τελική φάση διεξάγεται στις 20 Απριλίου, ημέρα Σάββατο (10:00-13:00 για το Δημοτικό, 13:00-15:00 για το Γυμνάσιο και 15:00-16:00 για το Λύκειο σε προκαθορισμέναΚέντρα ΛΥΣΙΑ, τα οποία δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο. Το παιχνίδι διεξάγεται παρουσία επιτηρητών σε χρονικό διάστημα 1 ώρας, σε 1 προσπάθεια και δενεπιτρέπεται η συνεργασίαήχρήση βοηθημάτων (παρά μόνο αυτών που παρέχονται από το παιχνίδι).

Οι πρώτοι νικητές και οι συμμετέχοντες στην τελική φάση κερδίζουν δώρα και βραβεύονται στην Τελετή Βράβευσης (συμμετέχοντες, νικητές, σχολεία, δώρα και ημερομηνίες ανακοινώνονται στον δικτυακό τόπο).

Περιγραφή παιχνιδιού

Σκοπός:

Ψάχνεις σε 7 «Κόσμους» 8 αντικείμενα

Βρίσκεις τα 56 αυτά διαφορετικά αντικείμενα…

Απαντάς στις ερωτήσεις που κρύβονται στα αντικείμενα, και πετυχαίνεις το μεγαλύτερο δυνατό σκορ!

Κανόνες:

Ψάχνεις…

Επιλέγεις έναν από τους 7 Κόσμους και ψάχνεις τα 8 αντικείμενά του.

Βρίσκεις…

Εντοπίζεις ένα αντικείμενο και το επιλέγεις.

Μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση με την οποία αυτό συνδέεται, ή να το φυλάξεις στη συλλογή σου για να απαντήσεις αργότερα και να μαζέψεις μερικά ακόμη ή όλα τα αντικείμενα.

Απαντάς…

Απαντάς σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού/λάθους, που επιλέγονται τυχαία από μία μεγάλη ομάδα.

Κάθε ερώτηση ανήκει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας. Τα επίπεδα δυσκολίας συνολικά είναι 8 (το 1ο είναι το δυσκολότερο και το 8ο το ευκολότερο)!

Χρησιμοποιείς τα εργαλεία του παιχνιδιού (αριθμομηχανή, μηχανή αναζήτησης, βοήθεια 50:50 κλπ).

Ψάχνεις, βρίσκεις, απαντάς οποτεδήποτε, με οποιαδήποτε σειρά, ή και διακόπτεις για να συνεχίσεις άλλη φορά!

Πετυχαίνεις…

Παίρνεις για την 1η ερώτηση: 80, 2η: 70, 3η: 60, 4η: 50, 5η: 40, 6η: 30, 7η: 20, 8η: 10 (μέγιστοι βαθμοί).

Ο βαθμός μιας ερώτησης μειώνεται στο μισό, αν ζητήσουμε τη βοήθεια «50:50».

Ο χρόνος απάντησης των ερωτήσεων λαμβάνεται υπόψη μόνο σε περιπτώσεις ισοβαθμιών.

Ενημερώνεσαι συνεχώς ανά Κόσμο και συνολικά για τα αντικείμενα που βρίσκεις και το σκορ που έχεις πετύχει.

Φάσεις:

Δοκιμαστική: Για την εξοικείωση με τους κανόνες του παιχνιδιού υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε δοκιμαστικά παιχνίδια (οσεσδήποτε φορές), που είναι συνεχώς διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο.

Αρχική: Το παιχνίδι παίζεται από οπουδήποτε, όποτε και όσο θελήσει ο συμμετέχων. Παίζει μέχρι 3 παιχνίδια (με 56 ερωτήσεις σε κάθε παιχνίδι), απαντώντας σε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορεί, χωρίς χρονικό περιορισμό (σε οποιαδήποτε ώρα και μέρα της φάσης). Σε όλη τη διάρκεια της φάσης πληροφορείται τις ατομικές επιδόσεις του αλλά και το σκορ βάσης της δικής του τάξης (δηλαδή το σκορ που έχει συγκεντρώσει ο/η 300ός/ή σε σειρά επιτυχίας). Γνωρίζει δηλαδή:

το σκορ που έχει πετύχει στο παιχνίδι που παίζει (ανεξάρτητα αν το έχει ολοκληρώσει ή όχι),

το μεγαλύτερο σκορ που έχει πετύχει στα 3 παιχνίδια που έχει παίξει (με το οποίο μπορεί να προκριθεί),

το σκορ που έχει πετύχει ο/η 1ος/η και ο/η 300ός/ή (μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με τις συμμετοχές).

Τελική: Το παιχνίδι παίζεται από κάθε προκριθέντα 1 φορά και διαρκεί 1 ώρα (με επιτηρητές στα Κέντρα Λυσία). Είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της αρχικής φάσης, περιλαμβάνει όμως 5 αντικείμενα – ερωτήσεις ανά Κόσμο, δηλ. 5×7=35ερωτήσεις συνολικά.Οι 35 ερωτήσεις είναι ίδιες ανά τάξη για όλους τους συμμετέχοντες.

Μάθετε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του 17ου Διαγωνισμού Λυσία: www.lysiasfriends.gr

 

H ExpertIN Μεγάρων είναι πιστοποιημένο κέντρο Λυσία. Όποιοι μαθητές από τα Μέγαρα και από άλλες κοντινές περιοχές, περάσουν στην τελική φάση του 17ου Λυσία μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας (τηλ. 2296 0 23511) για να τους ενημερώσουμε για το μέρος και τις ώρες διεξαγωγής της τελικής φάσης.

 

Διαβάστε επίσης...