ΓΟΝΕΙΣ

14Σεπ2011

Ψηφιακά παιχνίδια: το σύστημα PEGI

Το σύστημα PEGI μας βοηθά να καταλάβουμε αν είναι ασφαλές για ένα παιδί να παίξει κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι ή όταν το αναζητάμε στο διαδίκτυο, πρέπει να ψάξουμε για τα ειδικά σήματα του PEGI που μας ενημερώνουν για την κατάλληλη ηλικία, καθώς και το αν το παιχνίδι εκθέτει τους παίκτες σε βία, φόβο, διακρίσεις, κ.α. Είναι πολύ σημαντικό με την πληθώρα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που υπάρχει στη σημερινή εποχή να γνωρίζουμε αν κάποιο υλικό είναι κατάλληλο για τα παιδιά μας. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η υπηρεσία PEGI (Pan European Game Information) η οποία διαβαθμίζει ηλικιακά ψυχαγωγικό περιεχόμενο (παιχνίδια, dvd, κινηματογραφικές ταινίες).

Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση με την ηλικιακή ομάδα για την οποία είναι πιο κατάλληλα. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Αναζήτηση παιχνιδιών

Αν θέλετε να μάθετε τη βαθμολόγηση που έλαβε κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσω της βάσης δεδομένων του PEGI. Η βάση δεδομένων σας δείχνει το λογότυπο καθώς και τις περιγραφές που ισχύουν για το παιχνίδι της επιλογής σας. Η βάση δεδομένων PEGI καλύπτει όλα τα παιχνίδια που έχουν ταξινομηθεί ως τώρα στα πλαίσια του συστήματος PEGI, το οποίο λειτουργεί από το Μάρτιο του 2003.

Με τη βοήθεια αναζήτησης (search) θα βρείτε τη βαθμολόγηση που βασίζεται στον τίτλο, την ηλικιακή κατηγορία, την περιγραφή του περιεχομένου, τη χώρα, τον εκδότη ή την πλατφόρμα: απλώς πληκτρολογήστε μία ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά και κάνετε κλικ στο πλήκτρο της Αναζήτησης. Το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας θα εμφανιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Πρέπει να πληκτρολογήσετε τουλάχιστον δύο γράμματα στο πεδίο της αναζήτησης. Εάν ο τίτλος του παιχνιδιού ακολουθείται από αστερίσκο (*), το παιχνίδι έχει ήδη αξιολογηθεί υπό τα συστήματα ELSPA ή/και SELL.

Μάθετε τι σημαίνουν τα σύμβολα και αποφασίστε αν το υλικό είναι κατάλληλο για το παιδί σας.
 
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ  ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΟΒΟΣ  ΤΖΟΓΟΣ     ΕΡΩΤΙΚΟ     ΒΙΑ

     

Συμβουλές προς τους γονείς

Το PEGI προσφέρει συμβουλές σχετικά με την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού σε σχέση με την ηλικία. Ωστόσο, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Την τελική απόφαση σχετικά με το τι μπορούν να δουν ή να βιώσουν τα παιδιά τους πρέπει να την παίρνουν οι ίδιοι οι γονείς.
Ιδού ορισμένες συμβουλές:
  • Αναζητάτε πάντοτε την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στον παρόντα δικτυακό τόπο.
  • Προσπαθήστε να καθορίζετε από πριν ποια παιχνίδια, για πόση ώρα και πότε μπορούν να παίζουν τα παιδιά σας. Εάν δεν συμφωνούν, εξηγήστε τους λόγους της απόφασής σας.
  • Προσπαθήστε να αναζητήσετε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση του περιεχομένου του παιχνιδιού ή, ακόμα καλύτερα, παίξτε το εσείς οι ίδιοι πρώτα.
  • Παίζετε παιχνίδια βίντεο με τα παιδιά σας, παρακολουθείτε τα όταν παίζουν και συζητήστε μαζί τους γι’ αυτά. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.
  • Έχετε υπόψη ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και, επακόλουθα, και την ηλικιακή του ταξινόμηση.
  • Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Πείτε στα παιδιά σας να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.
Γνωρίζατε ότι… ;

Τα παιχνίδια καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη.
Τα παιχνίδια βοηθούν στην εισαγωγή των νεοεισερχόμενων στην τεχνολογία και καλλιεργούν το ενδιαφέρον για τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας).
Καθώς τα παιχνίδια απαιτούν από τα παιδιά να υπακούουν σε κανόνες και να ακολουθούν οδηγίες, αυξάνουν τις ικανότητές τους για αυτοπειθαρχία και αυτονομία.
Τα παιχνίδια γρίφων, τα επιτραπέζια, τα παιχνίδια περιπέτειας και αναζήτησης προσφέρουν ευκαιρίες στους παίκτες για να αναπτύξουν στη στρατηγική τους σκέψη και τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

Είδη παιχνιδιών

Παιχνίδι Δράσης και Περιπέτειας (Action Adventure)
Ο παίκτης ελέγχει έναν χαρακτήρα σε δραστηριότητες επίλυσης γρίφων και/ή μάχης, π.χ. Tomb Raider.
Παιχνίδι Περιπέτειας (Adventure)
Οι παίκτες λαμβάνουν ρόλους και το παιχνίδι βασίζεται στην επίλυση γρίφων, π.χ. Monkey Island, Broken Sword.
MMO
Online παιχνίδι μεγάλου αριθμού πολλαπλών παικτών (Massively Multiplayer Online), όπου ακόμη και χιλιάδες παίκτες από όλον τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στο ίδιο παιχνίδι μέσω του Διαδικτύου και να παίξουν μεταξύ τους, π.χ. World of Warcraft.
Παιχνίδι Πλατφόρμας (Platform/Platformer)
Διαδραματίζεται γύρω από παίκτες που πηδάνε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, π.χ. Donkey Kong.
Παιχνίδι γρίφου (Puzzle)
Εύκολο στο παίξιμο, συνήθως διατίθεται σε κονσόλες χειρός ή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω του Διαδικτύου, π.χ. Tetris, Zoo Keeper.
RPG
Παιχνίδι ρόλων (Role Playing Game) το οποίο περιλαμβάνει μάχη διαδραματιζόμενη σε γύρους, π.χ. Final Fantasy.
Παιχνίδι Αγώνων Ταχύτητας (Racer)
Ένα παιχνίδι οδήγησης που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση διαδρομών σε δεδομένο χρόνο ή ενάντια σε άλλους διαγωνιζομένους, π.χ. Burnout, Gran Turismo.
Παιχνίδι Ρυθμού-Χορού (Rhythm-Dance)
Ο παίκτης κινείται παράλληλα με το παιχνίδι/μουσική, π.χ. Singstar.
Shoot ‘em Up
Παιχνίδι όπου ο παίκτης γυρνάει πυροβολώντας αντικείμενα, π.χ. Halo 3.
Sims
Προσομοιώσεις πραγματικών δραστηριοτήτων, π.χ. Microsoft Flight Simulator.
Αθλητικό παιχνίδι (Sports)
Προσομοίωση αθλήματος, π.χ. Pro Evolution Soccer ή Tiger Woods Golf.
Παιχνίδι Στρατηγικής (Strategy)
Σε μια εξέλιξη των αρχών που διέπουν τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, οι παίκτες, καθένας με τη σειρά του, πραγματοποιούν ελιγμούς, π.χ. Command & Conquer, Total War
 
Κατερίνα Παπαγιάννη

"Το να παίρνεις πληροφορίες από το Διαδίκτυο είναι σα να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό."

Mitchell Kapor

Website: www.expertinmegara.gr
Διαβάστε επίσης σε αυτή την κατηγορία: Βλαβερό Λογισμικό »
 

πληροφοριεσ επικοινωνιασ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
access, directions, no, sign iconcall, callcenter, contact, phone, support, telephone iconcall, email icon Κολοκοτρώνη 3, Μέγαρα Αττικής

22960 23511


katpap@outlook.com

logo

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

fb iconLog in with Facebook