ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Κατερίνα Παπαγιάννη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

12 Μαΐου, 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
SHARE

Όταν λέμε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εννοούμε on line κοινότητες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες, που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν οι ίδιοι περιεχόμενο στο Internet και να το μοιράζονται με άλλους χρήστες, χωρίς να έχουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ιστοσελίδες, όπου οι χρήστες καθημερινά “συναντιούνται” εικονικά με τους φίλους τους από όλο τον κόσμο, γνωρίζουν νέα άτομα, συζητούν για τα ενδιαφέροντά τους και  ανταλλάσουν απόψεις, αποτελώντας νέα μορφή κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας.

Οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι το Facebook, το Hi5, το twitter και το MySpace.

Όπως ισχύει γενικά στο Internet, λέμε ΝΑΙ στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά ακολουθώντας βασικούς κανόνες.

Η γνώση κανόνων ασφαλείας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και  η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγησή μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία εμείς οι γονείς πρέπει να μεταδώσουμε και στα παιδιά μας.

Γι ‘ αυτό:

  • Μην απαγορεύετε τα παιδιά σας την πρόσβαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.Συνήθως, αυτό οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας ότι δε δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα.
  • Μάθετε τα παιδιά σας ότι δεν εμπιστευόμαστε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε.
  • Ακόμη και οι γνωστοί μπορεί να αποδειχθούν άγνωστοι! Προσοχή στις πληροφορίες που δίνουμε.
  • Αν αντιληφθούμε ότι έχουν κλέψει τον λογαριασμό το δικό μας ή των παιδιών μας επικοινωνούμε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Συμβουλέψτε τα  να αναφέρουν την κλοπή του λογαριασμού και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε μέσω της προτεινόμενης από αυτό διαδικασίας (report).
  • Επιλέγουμε ασφαλέστερους κωδικούς.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
  • Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης.
  • Διδάξτε τα, επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
  • Μείνετε κοντά στα παιδιά σας και εμπλακείτε σε κάθε δική τους διαδικτυακή δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο που κάνετε στις δραστηριότητες του σχολείου.
  • Μιλήστε με το παιδί σας και κάντε το να συνειδητοποιήσει ότι, αν προκύψει κάτι ξαφνικό ή ενοχλητικό στο Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ή στα chat rooms, μπορεί να κλείσει την ηλεκτρονική σελίδα.
  • Συμβουλεύστε τα παιδιά σας να μην ανεβάζουν στο προφίλ τους φωτογραφίες, όπου φαίνεται καθαρά το σπίτι τους, το σχολείο ή το μέρος που συχνάζουν.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να δίνουν τα προσωπικά στοιχεία τους (όνομα, επίθετο, τηλέφωνα δικά τους ή τρίτων)  μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σε αγνώστους.
  • Να έχετε υπόψη σας ότι για ο,τιδήποτε δημοσιεύουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποποιούμαστε τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μη δημοσιεύονται στοιχεία και φωτογραφίες  που θα έφερναν το παιδί σε δύσκολη θέση τώρα ή στο μέλλον, καθώς, ακόμα και όταν το παιδί διαγράψει το προφίλ, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και το παιδί μπορεί να τις συναντήσει και αλλού στο Internet μελλοντικά.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις κακοτοπιές. Όσο και να τους απαγορεύσουμε τη χρήση του υπολογιστή μας, θα βρουν κάποιον άλλον για να σερφάρουν και τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα.

Πηγή: mother.gr

"Το να παίρνεις πληροφορίες από το Διαδίκτυο είναι σα να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό."

Mitchell Kapor

Website: www.expertinmegara.gr

Διαβάστε επίσης…