Για πολλούς η απόκτηση πιστοποίησης υπολογιστών, μεταφράζεται με τη φράση “θέλω να πάρω ECDL”. Μια μετάφραση σχεδόν “αφηρημένη”, αφού πιστοποίηση υπολογιστών δίνουν αρκετοί φορείς όπως ECDL, Vellum, ACTA, KeyCert κ.α.. Μια επίσης, ερώτηση που “ταλανίζει” πολλούς και μας κάνουν πολύ συχνά είναι η εξής: “Ποιον φορέα πιστοποίησης να επιλέξω;” ή “Ποιος φορέας πιστοποίησης μετράει περισσότερο;” Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο πιο σαφέστατα γίνεται και πάντα αντικειμενικά…

Μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά έχουν γίνει αποδεκτοί από τον ΟΕΕΚ και το Ελληνικό Δημόσιο οι κάτωθοι φορείς πιστοποίησης (αναγράφονται με βάση την ημερομηνία έγκρισης τους):

1. ECDL Ελλάς  6. ACTA
 2. Vellum Global Educational Services  7. i-Skills
 3. Infotest  8. TELEFOS
 4. ICT Hellas  9. DIPLOMA – Φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού
5. KEY-CERT

Αυτό σημαίνει πως όποιο φορέα, από τους παραπάνω, και αν επιλέξετε η πιστοποίηση σας είναι έγκυρη και αναγνωρίσμένη από τον Ο.Ε.Ε.Κ (Οργανισμός επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης).

Όλα αυτά αφορούν στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, η κάθε εταιρεία αναγνωρίζει και αποδέχεται τα πιστοποιητικά αυτά κατά το δοκούν (ή αποδεικνύεις τις γνώσεις σου ή πας σπίτι σου)

Που να πάω και ποιόν φορέα να διαλέξω;

Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, θα πρέπει να γνωρίζετε:

01Η ύλη που πρέπει να γνωρίζει και στην οποία θα εξεταστεί ο υποψήφιος είναι ίδια για όλους τους φορείς πιστοποίησης και δίδεται από τον ΟΕΕΚ (Φ.Ε.Κ 1720/08-12- 2005).

02Το όνομα του φορέα δεν «αυξάνει» την ποιότητα του πιστοποιητικού. Όλα είναι ισάξια αναγνωρίσιμα από τον ΑΣΕΠ.

03Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε κάποιο πιστοποιητικό γνώσεων στους Η/Υ, θα διαλέξετε το εκπαιδευτήριο που θα σας προσφέρει σωστές και ποιοτικές γνώ σεις, ανεξαρτήτου φορέα. Γιατί μπορεί όλοι να θέλουμε να μπούμε στο Δημόσιο, αλλά υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας και εκεί επικρατεί ο «καλύτερος».

04θα πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη σας και το ψαλίδι στο χρόνο σας για να μπορέσετε να φτάσετε σε αυτό το πολυπόθητο πιστοποιητικό. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο εκπαιδευτήριο, που θα σας παρέχει όλα τα παραπάνω στην καλύτερη τιμή.

ΟΠΟΙΟ ΦΟΡΕΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Μην στοχεύετε να πάρετε ένα χαρτί σε 2 εβδομάδες, σε 1 ημέρα θα τα έχετε ξεχάσει.

Πληρώστε μόνο για να ΜΑΘΕΤΕ!
Μη χαραμίσετε τον χρόνο σας για εκπαίδευση επιφανειακή με στόχο μόνο ένα “χαρτί”.

Επενδύστε στις γνώσεις σας και εκμεταλευτείτε το χρόνο που θα αφιερώσετε επικοδομιτικά.

Η ιδιωτική αγορά εργασίας δεν ενδιαφέρεται για τον τίτλο του πιστοποιητικού σας, αλλά για το αν γνωρίζετε το αντικείμενο που έχετε πιστοποιηθεί. Το Δημόσιο έχει ουσιαστικά τελειώσει ως απορρόφηση εργαζομένων. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αμείλικτος στην ημιμάθεια ή την άγνοια και ο ανταγωνισμός τεράστιος. Μελετήστε, διαβάστε και πιστοποιηθείτε.

Απαιτείστε να μάθετε και πληρώστε μόνο εκεί που σας προσφέρουν πραγματική γνώση, παρά την οικονομική δυσπραγία των καιρών.

Κάντε έρευνα αγοράς και βρείτε τα εκπαιδευτικά κέντρα που υπηρετούν και σέβονται την εκπαίδευση και δεν πουλάνε ένα χαρτί για το βιογραφικό σας χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο εργοδότης νοιάζεται μόνο για το αν είστε παραγωγικοί.

Όσοι έχετε ήδη πιστοποίηση στο βασικό χειρισμό υπολογιστή και θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας στην τεχνολογία, ενημερωθείτε από τα site των φορέων για πιστοποιήσεις σε σύγχρονα και μοντέρνα αντικείμενα που ικανοποιούν τις τρέχουσες ανάγκες τις αγοράς. Επιλέξτε με στόχο την ανταγωνιστικότητα και με προτεραιότητά σας να είστε απόλυτα «διαβασμένοι» στον τομέα που σας ενδιαφέρει.

Διαβάστε επίσης...