ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Κατερίνα Παπαγιάννη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

12 Μαΐου, 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
SHARE

Προτού τα παιδιά σας αρχίσουν να εξερευνούν το Internet, καλό θα είναι να βεβαιωθείτε πως καταλαβαίνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν στο Internet. Μια σκέψη είναι να καθίσετε μαζί τους και προδιαγράψετε από κοινού έναν οικογενειακό κώδικα συμπεριφοράς στον οποίο θα πρέπει να συμφωνήσετε όλοι.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό συμβόλαιο για κάθε παιδί στην οικογένεια, με κανόνες χρήσης του Internet κατάλληλους για την ηλικία του. Ο καθένας θα πρέπει να υπογράψει το συμβόλαιό του, δείχνοντας έτσι ότι κατανοεί τους κανόνες που θέσατε και συμφωνεί να τους τηρεί όταν συνδέεται στο Internet.

Παρακάτω σας δίνουμε ένα υπόδειγμα οικογενειακού συμβολαίου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κάθε παιδί…

Μπορείτε να αντιγράψετε το συμβόλαιο αυτό, να αλλάξετε τους κανονισμούς ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς σας και να εκτυπώσετε το συμβόλαιο αυτό για προσωπική χρήση. Μόλις όλοι στην οικογένεια συμφωνήσουν με τους όρους και υπογράψουν το οικογενειακό συμβόλαιο χρήσης του Internet, μπορείτε να κολλήσετε τα συμβόλαια πλάι σε κάθε υπολογιστή του σπιτιού, ώστε να υπενθυμίζετε σε όλους τους οικογενειακούς κανόνες χρήσης και συμπεριφοράς στο Internet.

 

 

 

 

Συμβόλαιο Kανόνων Συμπεριφοράς κατά το “σερφάρισμα” στο Διαδίκτυο

ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ

  1. Να συζητήσω με τους γονείς μου για να μάθω τους κανόνες χρήσης του Internet, που περιλαμβάνουν τις τοποθεσίες που επιτρέπεται να επισκεφθώ, τι μπορώ να κάνω, πότε μπορώ να συνδεθώ στο Internet και για πόση ώρα μπορώ να παραμείνω συνδεδεμένος ( ___ λεπτά ή ___ ώρες).
  2. Ποτέ να μην αποκαλύπτω προσωπικά δεδομένα, όπως η διεύθυνση του σπιτιού, ο αριθμός τηλεφώνου, η διεύθυνση εργασίας των γονέων μου ή ο αριθμός τηλεφώνου, αριθμοί πιστωτικών καρτών ή το όνομα του σχολείου μου, χωρίς την άδεια των γονέων μου.
  3. Πάντα να ενημερώνω αμέσως τους γονείς μου εάν δω ή λάβω κάτι από το Internet που με ενοχλεί ή νοιώθω ότι με απειλεί. Σε αυτά συγκαταλέγονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τοποθεσίες Web ή ακόμη και κάτι στην τακτική αλληλογραφία με διαδικτυακούς φίλους.
  4. Ποτέ δεν θα συμφωνήσω να συναντήσω κάποιον που γνώρισα στο Internet, χωρίς την άδεια των γονέων μου.
  5. Ποτέ δεν θα στείλω φωτογραφίες του εαυτού μου ή άλλων μελών της οικογένειας σε άλλους μέσω του Internet ή με την τακτική αλληλογραφία, χωρίς την άδεια των γονέων μου.
  6. Ποτέ δεν θα αποκαλύψω τους κωδικούς πρόσβασης στο Internet σε κανέναν (ούτε και στους καλύτερούς μου φίλους), παρά μόνο στους γονείς μου
  7. Να μην κάνω τίποτα που μπορεί να προσβάλει ή να εξοργίσει άλλους ή είναι παράνομο.
  8. Ποτέ δεν θα κάνω λήψη, δεν θα εγκαταστήσω και δεν θα αντιγράψω οτιδήποτε από κάποιο δίσκο ή από το Internet χωρίς να πάρω άδεια.
  9. Ποτέ να μην κάνω κάτι στο Internet που κοστίζει χρήματα, χωρίς την άδεια των γονέων μου.
  10. Να ενημερώσω τους γονείς μου για τα ονόματα σύνδεσης και συνομιλίας στο Internet, τα οποία γράφω παρακάτω:

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

 

Όνομα (παιδιού) ___________________________    Ημερομηνία ___/____/_____

 

Γονέας ή κηδεμόνας ________________________   Ημερομηνία ___/____/_____

 

 

 

Πηγή: saferinternet,gr

"Το να παίρνεις πληροφορίες από το Διαδίκτυο είναι σα να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό."

Mitchell Kapor

Website: www.expertinmegara.gr

Διαβάστε επίσης…