ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Κατερίνα Παπαγιάννη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

12 Μαΐου, 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
SHARE

Το σύστημα PEGI μας βοηθά να καταλάβουμε αν είναι ασφαλές για ένα παιδί να παίξει κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι ή όταν το αναζητάμε στο διαδίκτυο, πρέπει να ψάξουμε για τα ειδικά σήματα του PEGI που μας ενημερώνουν για την κατάλληλη ηλικία, καθώς και το αν το παιχνίδι εκθέτει τους παίκτες σε βία, φόβο, διακρίσεις, κ.α. Είναι πολύ σημαντικό με την πληθώρα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που υπάρχει στη σημερινή εποχή να γνωρίζουμε αν κάποιο υλικό είναι κατάλληλο για τα παιδιά μας. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η υπηρεσία PEGI (Pan European Game Information) η οποία διαβαθμίζει ηλικιακά ψυχαγωγικό περιεχόμενο (παιχνίδια, dvd, κινηματογραφικές ταινίες).

 

Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση με την ηλικιακή ομάδα για την οποία είναι πιο κατάλληλα. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Αναζήτηση παιχνιδιών

Αν θέλετε να μάθετε τη βαθμολόγηση που έλαβε κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσω της βάσης δεδομένων του PEGI. Η βάση δεδομένων σας δείχνει το λογότυπο καθώς και τις περιγραφές που ισχύουν για το παιχνίδι της επιλογής σας. Η βάση δεδομένων PEGI καλύπτει όλα τα παιχνίδια που έχουν ταξινομηθεί ως τώρα στα πλαίσια του συστήματος PEGI, το οποίο λειτουργεί από το Μάρτιο του 2003.

Με τη βοήθεια αναζήτησης (search) θα βρείτε τη βαθμολόγηση που βασίζεται στον τίτλο, την ηλικιακή κατηγορία, την περιγραφή του περιεχομένου, τη χώρα, τον εκδότη ή την πλατφόρμα: απλώς πληκτρολογήστε μία ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά και κάνετε κλικ στο πλήκτρο της Αναζήτησης. Το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας θα εμφανιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Πρέπει να πληκτρολογήσετε τουλάχιστον δύο γράμματα στο πεδίο της αναζήτησης. Εάν ο τίτλος του παιχνιδιού ακολουθείται από αστερίσκο (*), το παιχνίδι έχει ήδη αξιολογηθεί υπό τα συστήματα ELSPA ή/και SELL.

Σύμβολο Αριθμός 3

320Το περιεχόμενο αυτών των παιχνιδιών είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Κάποια βία σε αστεία μορφή (τύπου Bugs Bunny ή Tom & Jerry) είναι αποδεκτή. Το παιδί δεν θα πρέπει να συσχετίζει χαρακτήρες επί της οθόνης με πραγματικούς ανθρώπους, όλα πρέπει να ανήκουν στον κόσμο της φαντασίας. Το παιχνίδι δεν θα πρέπει να περιέχει ήχους και εικόνες που μπορεί να προκαλέσουν τρόμο και φόβο σε μικρά παιδιά.

Εδώ είναι που γίνεται η μεγαλύτερη παρεξήγηση στην ελληνική αγορά. Οι γονείς βλέπουν 3 και νομίζουν ότι το παιχνίδι είναι για τρίχρονα. Δεν είναι. Είναι ασφαλές για από τριών ετών και πάνω.

 

Σύμβολο Αριθμός 7321

Είναι σχεδόν ίδια περίπτωση με το 3 αλλά περιέχει κάποιες πιθανά τρομακτικές σκηνές και ήχους και για αυτό υπάρχει αυτή η αλλαγή στην κατηγορία.

 

Σύμβολο Αριθμός 12

322Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και αλλάζουν σημαντικά. Πρόκειται για videogames που δείχνουν πιο παραστατικά τις όποιες σκηνές βίας είτε αυτές έχουν να κάνουν με φανταστικούς χαρακτήρες σε μορφή «καρτούν» είτε με χαρακτήρες που η εμφάνισή τους μοιάζει ή είναι ανθρώπινη ή αντίστοιχα που προσομοιάζει σε πραγματικά ζώα. Εδώ εντάσσονται και videogames που δείχνουν γυμνό με ελαφρά πιο παραστατικό τρόπο (για ντεκολτέ μιλάμε μη φανταστείς τίποτε ακραίο). Σε αυτή την κατηγορία οτιδήποτε θυμίζει βωμολοχία πρέπει να είναι εξαιρετικά ελαφρύ και να μην έχει καμία σεξουαλική παραπομπή.

 

Σύμβολο Αριθμός 16

323Εδώ μπαίνουμε σε πιο βαθιά νερά μιας και η όποια αναπαράσταση βίας ή σεξουαλικής δραστηριότητας φτάνει να φαίνεται ίδια με αυτήν στην πραγματική ζωή. Οι βρισιές πλέον προσομοιάζουν με τις κανονικές, ενώ η χρήση αλκοόλ, τσιγάρων, ναρκωτικών, αλλά και η εκτέλεση εγκληματικών πράξεων, αποτελεί περιεχόμενο των τίτλων  που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία ταξινόμησης 16.

 

Σύμβολο Αριθμός 18

324Εδώ μιλάμε, όπως λέει και το ίδιο το νούμερο, ξεκάθαρα για ενήλικο περιεχόμενο. Εδώ παρατηρείται η μεγαλύτερη αμαρτία της ελληνικής κοινωνίας, μιας και κανένας δεν δίνει σημασία στο σύμβολο. Όπως δεν θα άφηνες  το παιδί σου να αγοράσει ταινία ερωτικού περιεχομένου, ακραίας βίας ή… όπλο, το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας. Πρόκειται για παιχνίδια που η βία που απεικονίζεται φθάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ώστε πλέον να χαρακτηρίζεται ως ωμή, και να δημιουργεί αποστροφή στον θεατή. Ο ορισμός της βίας στα videogames είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά συνήθως ότι έχει 18 στο κουτί είναι απολύτως απαγορευτικό για μικρότερες ηλικίες. Στους εν λόγω τίτλους μπορεί να απεικονίζονται και σκηνές που να προσομοιάζουν με κανονική σεξουαλική πράξη.

 

 

Τα εικονίδια στο πίσω μέρος

Πέρα όμως από τα αριθμητικά σύμβολα μπορείς να ενημερωθείς για συγκεκριμένο περιεχόμενο του τίτλου, με μια ματιά στο πίσω μέρος του κουτιού όπου απεικονίζονται (κάτω δεξιά) συγκεκριμένες μορφές περιεχομένου. Υπάρχουν οκτώ τέτοια εικονίδια, που εν ολίγοις μας εξηγούν γιατί ένα παιχνίδι πήρε την ηλικιακή ταξινόμηση που φέρει στο κουτί του.

 

Βρισιές269

Το παιχνίδι περιέχει βωμολοχίες

 

Διακρίσεις270

Το παιχνίδι έχει περιεχόμενο το οποίο μπορεί να ενθαρρύνει διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής (ρατσισμός, σεξισμός, κλπ)

 

Ναρκωτικά 271

Το παιχνίδι αναφέρεται ή αναπαριστά τη χρήση και πώληση ναρκωτικών ουσιών.

 

Φόβος272

Το παιχνίδι μπορεί να είναι τρομακτικό ή να δημιουργήσει φόβο σε μικρά παιδιά.

 

Τυχερά παιχνίδια273 (1)

Παιχνίδια που μαθαίνουν ή ενθαρρύνουν τα τυχερά παιχνίδια (τζόγος).

 

Σεξ275

Παιχνίδια που δείχνουν γυμνό ή σεξουαλική συμπεριφορά ή έχουν αναφορές στο σεξ.

 

Βία276

Το παιχνίδι περιέχει αναπαράσταση ή/και εκτέλεση βίαιων πράξεων.

 

Διαδικτυακό παιχνίδι274

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και διαδικτυακά.

 

 

Συμβουλές προς τους γονείς
 
Το PEGI προσφέρει συμβουλές σχετικά με την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού σε σχέση με την ηλικία. Ωστόσο, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Την τελική απόφαση σχετικά με το τι μπορούν να δουν ή να βιώσουν τα παιδιά τους πρέπει να την παίρνουν οι ίδιοι οι γονείς.
Ιδού ορισμένες συμβουλές:
  • Αναζητάτε πάντοτε την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στον παρόντα δικτυακό τόπο.
  • Προσπαθήστε να καθορίζετε από πριν ποια παιχνίδια, για πόση ώρα και πότε μπορούν να παίζουν τα παιδιά σας. Εάν δεν συμφωνούν, εξηγήστε τους λόγους της απόφασής σας.
  • Προσπαθήστε να αναζητήσετε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση του περιεχομένου του παιχνιδιού ή, ακόμα καλύτερα, παίξτε το εσείς οι ίδιοι πρώτα.
  • Παίζετε παιχνίδια βίντεο με τα παιδιά σας, παρακολουθείτε τα όταν παίζουν και συζητήστε μαζί τους γι’ αυτά. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.
  • Έχετε υπόψη ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και, επακόλουθα, και την ηλικιακή του ταξινόμηση.
  • Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Πείτε στα παιδιά σας να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.
Γνωρίζατε ότι… ;

Τα παιχνίδια καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη.
Τα παιχνίδια βοηθούν στην εισαγωγή των νεοεισερχόμενων στην τεχνολογία και καλλιεργούν το ενδιαφέρον για τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας).
Καθώς τα παιχνίδια απαιτούν από τα παιδιά να υπακούουν σε κανόνες και να ακολουθούν οδηγίες, αυξάνουν τις ικανότητές τους για αυτοπειθαρχία και αυτονομία.
Τα παιχνίδια γρίφων, τα επιτραπέζια, τα παιχνίδια περιπέτειας και αναζήτησης προσφέρουν ευκαιρίες στους παίκτες για να αναπτύξουν στη στρατηγική τους σκέψη και τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

Είδη παιχνιδιών
 
Παιχνίδι Δράσης και Περιπέτειας (Action Adventure)
Ο παίκτης ελέγχει έναν χαρακτήρα σε δραστηριότητες επίλυσης γρίφων και/ή μάχης, π.χ. Tomb Raider.
Παιχνίδι Περιπέτειας (Adventure)
Οι παίκτες λαμβάνουν ρόλους και το παιχνίδι βασίζεται στην επίλυση γρίφων, π.χ. Monkey Island, Broken Sword.
MMO
Online παιχνίδι μεγάλου αριθμού πολλαπλών παικτών (Massively Multiplayer Online), όπου ακόμη και χιλιάδες παίκτες από όλον τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στο ίδιο παιχνίδι μέσω του Διαδικτύου και να παίξουν μεταξύ τους, π.χ. World of Warcraft.
Παιχνίδι Πλατφόρμας (Platform/Platformer)
Διαδραματίζεται γύρω από παίκτες που πηδάνε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, π.χ. Donkey Kong.
Παιχνίδι γρίφου (Puzzle)
Εύκολο στο παίξιμο, συνήθως διατίθεται σε κονσόλες χειρός ή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω του Διαδικτύου, π.χ. Tetris, Zoo Keeper.
RPG
Παιχνίδι ρόλων (Role Playing Game) το οποίο περιλαμβάνει μάχη διαδραματιζόμενη σε γύρους, π.χ. Final Fantasy.
Παιχνίδι Αγώνων Ταχύτητας (Racer)
Ένα παιχνίδι οδήγησης που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση διαδρομών σε δεδομένο χρόνο ή ενάντια σε άλλους διαγωνιζομένους, π.χ. Burnout, Gran Turismo.
Παιχνίδι Ρυθμού-Χορού (Rhythm-Dance)
Ο παίκτης κινείται παράλληλα με το παιχνίδι/μουσική, π.χ. Singstar.
Shoot ‘em Up
Παιχνίδι όπου ο παίκτης γυρνάει πυροβολώντας αντικείμενα, π.χ. Halo 3.
Sims
Προσομοιώσεις πραγματικών δραστηριοτήτων, π.χ. Microsoft Flight Simulator.
Αθλητικό παιχνίδι (Sports)
Προσομοίωση αθλήματος, π.χ. Pro Evolution Soccer ή Tiger Woods Golf.
Παιχνίδι Στρατηγικής (Strategy)
Σε μια εξέλιξη των αρχών που διέπουν τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, οι παίκτες, καθένας με τη σειρά του, πραγματοποιούν ελιγμούς, π.χ. Command & Conquer, Total War

"Το να παίρνεις πληροφορίες από το Διαδίκτυο είναι σα να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό."

Mitchell Kapor

Website: www.expertinmegara.gr

Διαβάστε επίσης…