Πως να κάνω Format (με απλά λόγια)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Κατερίνα Παπαγιάννη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

12 Μαΐου, 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
SHARE

Το format (διαμόρφωση), αυτό που κάνει είναι να ‘φτιάχνει’ τον δίσκο με έναν συγκεκριμένο τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν τα δεδομένα του που θα χαρακτηρίζουν τα αρχεία.

Με το format χάνονται όλα τα αποθηκευμένα αρχεία στον δίσκο. Η επαναφορά των αρχείων είναι σχεδόν αδύνατη. Συχνό λάθος είναι, να μην έχουμε αντιγράψει τα σημαντικά αρχεία σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο, καθώς και να μην έχουμε τους οδηγούς (drivers) που θα πρέπει να εγκατασταθούν αμέσως μετά το φορμάτ, όπως πχ. για να αναγνωριστεί η κάρτα ήχου του υπολογιστή, και άλλες περιφερειακές συσκευές όπως οι δρομολογητές (routers) για σύνδεση στο διαδίκτυο. Επίσης αν σταματήσουμε το format, ενώ έχει ξεκινήσει, υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί και ο δίσκος.

 

Πρίν ξεκινήστε θα πρέπει:

 • Να έχετε πάρει Backup (Αντίγραφα Ασφαλείας) από όλα τα απαραίτητα για εσάς αρχεία. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αντίγραφο ασφαλείας από Προγράμματα συνήθως δεν είναι δυνατό να γίνει διότι “συνήθως” χρειάζεται εγκατάσταση το κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά.
 • Να έχετε τα CDs/DVDs του Motherboard (Υπολογιστή – Notebook – Netbook) που σας δώσανε κατά την αγορά του – όπου και περιέχουν τους drivers (οδηγούς για τα parts – περιφερειακά). Αν δεν τα έχετε – θα πρέπει να ψάξετε στο internet για το συγκεκριμένο μοντέλο motherboard και parts του υπολογιστή σας.
 • Να έχετε τα CDs/DVDs του λειτουργικού συστήματος που θέλετε να εγκαταστήσετε και την απαραίτητη άδεια – κωδικό/σειριακό.
 • Να γνωρίζετε την διαδικασία να μπείτε στο BIOS (συνήθως με το πλήκτρο Delete ή F2 κατα το άνοιγμα του υπολογιστή) ώστε να ρυθμίσετε ποιό drive (σκληρός ή CD/DVD) θα κάνει εκκίνηση.
 • Να έχετε σε CD/DVDs τα προγράμματα για εγκατάσταση.
 • Και φυσικά να έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να εγκαταστήσετε ξανά απο την αρχή και όλα τα απαιραίτητα προγράμματα για εσάς (συνήθως μέσος χρόνος 4~5ώρες για έναν υπολογιστή γραφείου).

Η διαδικασία είναι “τυφλοσούρτης” και σας τη δίνω βήμα προς βήμα ουτως ώστε να μπορεί να τη κάνει ο καθένας.

Πως γίνεται το format;

 1. Πρώτα από όλα θα πρέπει να μπούμε στο Bios (αυτό θα γίνει αφού κάνουμε επανεκκίνηση και πατήσουμε το πλήκτρο Delete). Στο Βιος θα ορίσουμε να κάνει boot από το dvd/cd-drive . Κάνουμε αποθήκευση τις ρυθμίσεις μας και είμαστε πια έτοιμοι να προχωρήσουμε…
 2. Αφού έχουμε ήδη βάλει το cd των Windows xp στο cd/dvd drive ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση μετά και την αποθήκευση των ρυθμίσεων στο Βιος.
 3. Μας βγάζει αργότερα μια μαύρη οθόνη που θα πρέπει να πατήσουμε ένα (οποιοδήποτε) πλήκτρο. Για να κάνει boot από το cd.
 4. Στη συνέχεια ο υπολογιστής θα φορτώσει τα αρχεία εγκατάστασης. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά.
 5. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μας βγάζει σε ένα menu και μας καλώς ορίζει στην εγκατάσταση των Windows xp. Πατάμε Enter και συνεχίζουμε.
 6. Στην επόμενη οθόνη θα συναντήσουμε το Windows Xp Lincensing Agreement, το διαβάζουμε προσεχτικά και Αφού συμφωνήσουμε με τους όρους πατάμε F8.
 7. Στην συνέχεια θα προετοιμάσουμε τον σκληρό μας δίσκο για να κάνουμε την εγκατάσταση των Windows Xp. Εδώ βλέπουμε μια λίστα με τους σκληρούς δίσκους και τα partitions που έχουμε κάνει..
 8. Τώρα πατάμε το πλήκτρο D για να διαγράψουμε το partition(έτσι θα διαγράφουν και όλα τα δεδομένα που είχαμε προηγουμένως, για αυτό καλό είναι να έχουμε κάνει από πριν ένα back-up, να έχουμε δηλαδή αποθήκευση τα δεδομένα μας σε cd ή dvd). Tο Windows Setup θα μας προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διαγραφής του partition και Αφού συμφωνήσουμε πατάμε Enter.
 9. Για να ολοκληρώσουμε την διαγραφή πατάμε L. Αφού μας βγάλει την παρακάτω οθόνη
 10. Θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη οθόνη (στην λίστα με τα partitions και τον σκληρό δίσκο). Θα δούμε στην λίστα ένα Unpartitioned space το οποίο εμείς θα το επιλέξουμε και θα πατήσουμε το πλήκτρο C για να δημιουργηθεί ένα νέο partition.
 11. To windows setup θα μας ρωτήσει για το μέγεθος του partition, πατάμε Enter και συνεχίζουμε…
 12. Για μια ακόμη φορά θα επιστρέψουμε στην λίστα με τα partitions(εδώ C : ) . Αφού επιλέξουμε το partition που θέλουμε να εγκαταστήσουμε τα Windows xp πατάμε Enter.
 13. Τώρα θα επιλέξουμε ποιο File system επιθυμούμε. Θα επιλέξουμε NTFS file system (διαφορετικά quick). Πατάμε Enter και συνεχίζουμε…
 14. Το Windows setup θα πραγματοποιήσει ένα format στο partition , μετά από αυτό το στάδιο ο σκληρός δίσκος θα είναι ολοκληρωτικά άδειος.
 15. Τώρα το windows setup θα αντιγράψει κάποιους φακέλους και αρχεία από το cd που είναι απαραίτητα για να αρχίσει η εγκατάσταση των Windows xp. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά.
 16. Όταν τελειώσει και αυτή η διαδικασία το Windows setup θα κάνει restart στον υπολογιστή. Μην πατήσετε τίποτα. Περιμένετε 10 δευτερόλεπτα για να κάνει το restart από μόνο του.
 17. Μετά από όλα αυτά θα αρχίσει η εγκατάσταση των Windows Xp. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να εγκατασταθούν θα είναι 40-60 λεπτά. Θα χρειαστεί να κάνετε μόνο μερικές επιλογές. Όπως να βάλετε ημερομηνίες και το serial number.
Μπορείτε ακόμη να δείτε και αυτόν εδώ τον πολύ χρήσιμο οδηγό που έφτιαξε ο johny91 για το Computer για όλους. Κάντε κλικ εδώ!
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,
"Το να παίρνεις πληροφορίες από το Διαδίκτυο είναι σα να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό."

Mitchell Kapor

Website: www.expertinmegara.gr

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ;

Για οποιαδήποτε απορία, παρατήρηση ή βοήθεια χρειάζεστε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα σχολίων που υπάρχει παρακάτω …

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Σχετικά Άρθρα