Ποιες είναι και τι κάνουν οι μνήμες του υπολογιστή μας;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Κατερίνα Παπαγιάννη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

12 Μαΐου, 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
SHARE

Η μνήμη είναι ένα από τα “ζωτικά όργανα” του υπολογιστή, και απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία του. Παρά την αυξημένη σημασία της, όμως, υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον ακριβή ρόλο της, κυρίως από ανθρώπους που δεν είναι εξεικειωμένοι με τους υπολογιστές. Στο παρόν άρθρο θα σας αναλύσουμε τι είναι η μνήμη, τι ΔΕΝ είναι η μνήμη και πόση χρειάζεται να έχετε στον υπολογιστή σας, προκειμένου να “πετάει”.

Η μνήμη ΔΕΝ είναι σκληρός δίσκος. Μνήμη και σκληρός δίσκος είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ας υποθέσουμε πως ο υπολογιστής ήταν, μεταφορικά, το δωμάτιο μιας κουζίνας. Και πως τα αρχεία και τα προγράμματα του υπολογιστή είναι τα τρόφιμα της κουζίνας. Τότε, θα ίσχυε το εξής:

ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

 

= ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ & ΨΥΓΕΙΟ

ΜΝΗΜΗ RAM

= ΠΑΓΚΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ & ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

= ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ

ΧΡΗΣΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

 

= ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ

 

Ο υπολογιστής μας έχει διαφόρων τύπων μνήμες. Σε τι εξυπηρετεί όμως το κάθε είδος μνήμης (ram, cache, rom, σκληρός δίσκος) και πως δουλεύει;

Ο υπολογιστής μας μέσα του έχει διαφόρων τύπων μνήμες (ram, rom, σκληρός δίσκος) που δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο και εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό.

Ας κάνουμε όμως το ξεκαθάρισμα με απλά λόγια, και ας ρίξουμε λίγο φως, στο πως λειτουργεί η κάθε μία μνήμη και τι σκοπό εξυπηρετεί!

Μνήμη RAM

Η μνήμη RAM λειτουργεί σε συνεργασία με τον επεξεργαστή. Λειτουργεί μόνο όταν έχουμε ανοιχτό τον υπολογιστή.

Είναι μία μνήμη η οποία αποθηκεύει πληροφορίες και δεδομένα για λογαριασμό του επεξεργαστή.

Ο επεξεργαστής, επεξεργάζεται διάφορα δεδομένα και θέλει έναν προσωρινό χώρο, για να αποθηκεύσει δεδομένα, αποτελέσματα, κλπ. Τη δουλειά του αποθηκευτικού αυτού χώρου για λογαριασμό του, την κάνει η μνήμη RAM.

Έτσι, όταν πχ ο επεξεργαστής επεξεργάζεται κάτι, “παίζει” συνέχεια με την RAM, “πηγαινοφέρνοντας” συνέχεια δεδομένα από και προς αυτήν.

Λόγω των τεράστειων δυνατοτήτων επεξεργασίας σε κλάσματα δευτερολέπτων, χρειάζεται και αρκετά μεγάλη RAM για να συσσωρεύσει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων.

Αν η RAM δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες αποθήκευσης των δεδομένων του επεξεργαστή, τότε ο επεξεργαστής δεν λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, αλλά πιο “αργά”.

Γι’ αυτό και είναι καλό να έχουμε αρκετά μεγάλη μνήμη RAM ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως και τον επεξεργαστή μας και να πηγαίνει το σύστημά μας πιο “σφαίρα”.

Τέλος, αν σβήσουμε τον υπολογιστή, χάνονται όλα τα δεδομένα από τη μνήμη αυτή.

Μνήμη Cache

Η μνήμη cache βρίσκεται μέσα στον επεξεργαστή και λειτουργεί επίσης σε συνεργασία με αυτόν.

Είναι πολύ πιο “γρήγορη” από τη ram γιατί βρίσκεται μέσα στον επεξεργαστή και δεν κάνουν τα δεδομένα όλο το “ταξίδι” μέχρι τη ram και πάλι πίσω.

Η μνήμη cache αποθηκεύει πολύ βασικά δεδομένα που χρησιμοποιεί συνέχεια ο επεξεργαστής.

Έτσι, εξοικονομείται ταχύτητα.

Το πρόβλημα είναι πως αν μεγαλώναμε κατά πολύ την cache, αφήνωντας παράμερα την ram, τότε το κόστος του επεξεργαστή θα ήταν δυσβάσταχτο.

Κι εδώ, αν σβήσουμε τον υπολογιστή, χάνονται όλα τα δεδομένα από τη μνήμη αυτή.

 

Μνήμη ROM

Η μνήμη ROM λειτουργεί σε εντελώς άλλη φιλοσοφία με τις προαναφερθέντες.

Η μνήμη αυτή δεν έχει ως σκοπό να αποθηκεύει δεδομένα από τις ενέργειες του χρήστη.

Απλά περιέχει μέσα της κάποια στάνταρ δεδομένα από το εργοστάσιο και δεν είναι εγγράψιμη, αλλά μόνο αναγνώσιμη.

Η μνήμη ROM βρίσκεται όχι μόνο στον υπολογιστή μας(πχ στην motherboard για το BIOS), αλλά και σε διάφορα μέρη – hardware του υπολογιστή μας.

Για παράδειγμα, και το cd rom μας έχει ROM η οποία δίνει εντολή όταν πατήσουμε το κουμπάκι, να λειτουργήσουν κάποια μέρη του (πχ το μοτοράκι) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένη ταχύτητα, ώστε να ανοίξει επαρκώς το πορτάκι.

Ακόμα και το mp3 player έχει μνήμη ROM!

Έτσι, η μνήμη αυτή, ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ρεύμα στο κύκλωμα ή όχι, έχει αποθηκευμένα τα δεδομένα για τη λειτουργία της συσκευής, μέσα της και δεν σβήνονται ποτέ.

 

Σκληρός Δίσκος

harddiskΟ σκληρός δίσκος πάνω κάτω όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί.

Αποθηκεύει ο χρήστης τα δεδομένα μέσα του και αυτά παραμένουν μέχρι πάλι ο ίδιος ο χρήστης να τα σβήσει.

Εδώ η διαφορά είναι ότι:

δεν αποθηκεύονται δεδομένα για τη λειτουργία του επεξεργαστή, αλλά αποθηκεύονται αρχεία τα οποία θα ανακτήσει ο επεξεργαστής και θα τα επεξεργαστεί έπειτα με τη συνεργασία της ram!

Για να γίνει πιο κατανοητό, έστω ότι έχουμε μία εικόνα αποθηκευμένη μέσα στον σκληρό μας δίσκο.

Όταν την ανοίξουμε, τότε ο επεξεργαστής “διαβάζει” την εικόνα από το σκληρό δίσκοκαι αποθηκεύει-επεξεργάζεται όλα τα χαρακτηριστικά της εικόνας στη ram κι έτσι την βλέπουμε.

Ο σκληρός δίσκος δηλαδή λειτουργεί σαν αποθήκη, ενώ η ram σαν βοηθός του επεξεργαστή!

Πηγή: coolweb.gr

"Το να παίρνεις πληροφορίες από το Διαδίκτυο είναι σα να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό."

Mitchell Kapor

Website: www.expertinmegara.gr

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ;

Για οποιαδήποτε απορία, παρατήρηση ή βοήθεια χρειάζεστε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα σχολίων που υπάρχει παρακάτω …

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Σχετικά Άρθρα